piątek, 25 stycznia 2013

torcik

Witajcie
Niedawno był dzień babci i dziadka, więc postanowiłam upiec torta. 
To jest mój pierwszy tego typu wypiek, dlatego nie jest najwspanialszego wyglądu, ale był dobry :) 
Planowałam całkiem inny wygląd, ale nie wychodziło i zrobiłam co innego :) 
 Najważniejsze, że dziadkom smakowało :) 




Przepis

Jasny biszkopt:
  •  6 jaj
  •   30 dag cukru
  •   25 dag mąki
  •   2 łyżeczki proszku do pieczenia
  Białka ubić aż będą sztywne. Następnie powoli dodawać cukier i miksować na wolnych obrotach. Później dodać żółtka i wolno miksować. Powoli dodać mąkę i proszek do pieczenia mieszając ciasto. Gdy już będzie wszystko dobrze wymieszane wylać ciasto na przygotowaną blachę i piec w 180 stopniach ok. 20, 25 min. Wystygnięty biszkopt kroimy na 2 placki.

Ciemny biszkopt:
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżek czerwonego wina (można dać białe wino)
  • 1szkl. mąki
  • 2jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki sody
 Margarynę zagotowujemy z cukrem, kakao i winem. Studzimy. Mieszając, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszamy z ciastem. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stopni Celsjusza. 

Masa budyniowa:
 
Z puszki brzoskwiń  zlewamy sok, dodajemy szklankę wody, pół szklanki cukru i gotujemy, w pół szklanki wody rozrabiamy 2 budynie śmietankowe (bez cukru) i wlewamy do gotującego się soku.
Masło ucieramy na puch, dodajemy zimny budyń i pokrojone na małe kawałeczki owoce.

Na spód dajemy jasny biszkopt, smarujemy masą, kładziemy czarny biszkopt, kładziemy masę i dajemy jasny biszkopt. Na górę dajemy lukier i ozdabiamy :)


***********************************************

Zdjęcie  z dzisiejszego, mroźnego dnia  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz