Witajcie
Niedawno był dzień babci i dziadka, więc postanowiłam
upiec torta.
To jest mój pierwszy tego typu wypiek, dlatego nie jest
najwspanialszego wyglądu, ale był dobry :)
Planowałam całkiem inny wygląd, ale nie wychodziło i zrobiłam co innego :)
Najważniejsze, że dziadkom smakowało :)
Przepis
Jasny biszkopt:
- 6 jaj
- 30 dag cukru
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciemny biszkopt:
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżek czerwonego wina (można dać białe wino)
- 1szkl. mąki
- 2jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki sody
Masa budyniowa:
Z puszki brzoskwiń zlewamy sok, dodajemy szklankę wody, pół szklanki cukru i gotujemy, w pół szklanki wody rozrabiamy 2 budynie śmietankowe (bez cukru) i wlewamy do gotującego się soku.
Masło ucieramy na puch, dodajemy zimny budyń i pokrojone na małe kawałeczki owoce.
Na spód dajemy jasny biszkopt, smarujemy masą, kładziemy czarny biszkopt, kładziemy masę i dajemy jasny biszkopt. Na górę dajemy lukier i ozdabiamy :)
***********************************************
Zdjęcie z dzisiejszego, mroźnego dnia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz