sobota, 20 lipca 2013

Biszkopt Królowej Wiktorii

Cześć!
Mamy piękny, słoneczny dzionek :) Od wczoraj dużo się nie zmieniło, ale wspomniałyśmy wam o naszym Biszkopcie Królowej Wiktorii. Ciasto ogółem pychotka, jak dla nas same ochy i achy xD Jest proste i całkiem szybkie- takie lubimy <3


ciasto:
na tortownicę o średnicy 21 cm
przepis pochodzi z pierwszego numeru"Dekoracji Ciast"
  • 200 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 średnie jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka
Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera, aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy, miksując mikserem na najniższych obrotach lub mieszając łopatką. Na końcu dodajemy dwie łyżki mleka. Masę możemy podzielić na dwie części i osobno upiec dwa placki lub po upiec całość w tortownicy i po upieczeniu przekroić. 
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 30-35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy w środku nie jest surowe. Odstawiamy do wystygnięcia. Dopiero całkowicie zimne przekrawamy na pół. 
krem:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • ew. 1 łyżeczka żelatyny 
Śmietanę kremówkę ubijamy przez kilka minut, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Jeśli ciasto ma być podawane nie tylko zaraz po przygotowaniu, a na przykład na drugi dzień, do śmietany polecam dodać jedną łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody. 
oraz:
  • 4-5 łyżek dżemu malinowego 
  • ok. 150 g świeżych malin
Przekrojone ciasto przekładamy połową bitej śmietany i dżemem malinowym. Na wierzch wykładamy pozostałą część bitej śmietany. Tuż przed podaniem dekorujemy malinami. 
- See more at: http://www.bistromama.pl/2013/06/torcik-krolowej-wiktorii.html#sthash.22DNYgxQ.dpuf
 ciasto:
na tortownicę o średnicy 21 cm


    200 g cukru
    200 g miękkiego masła
    4 średnie jajka
    200 g mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 łyżki mleka

Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera, aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy, miksując mikserem na najniższych obrotach lub mieszając łopatką. Na końcu dodajemy dwie łyżki mleka. Masę możemy podzielić na dwie części i osobno upiec dwa placki lub po upiec całość w tortownicy i po upieczeniu przekroić.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 30-35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy w środku nie jest surowe. Odstawiamy do wystygnięcia. Dopiero całkowicie zimne przekrawamy na pół.

krem:

    400 ml śmietany kremówki
    2-3 łyżki cukru pudru
  
Śmietanę kremówkę ubijamy przez kilka minut, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy.

oraz:
    4-5 łyżek dżemu malinowego
    ok. 150 g świeżych malin

Przekrojone ciasto przekładamy połową bitej śmietany i dżemem malinowym. Na wierzch wykładamy pozostałą część bitej śmietany. Tuż przed podaniem dekorujemy malinami.


Jest kilka wersji tego ciasta, ale ta była najprostsza i najlepsza. Zdjęcia własnego- brak, ponieważ nie zrobiłyśmy wcześniej, a później już go nie było. No cóż life is brutal.

 

Jutro kolejny przepis na ciasto: KUBUŚ
ciasto:
na tortownicę o średnicy 21 cm
ciasto:
na tortownicę o średnicy 21 cm
przepis pochodzi z pierwszego numeru"Dekoracji Ciast"
  • 200 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 średnie jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka
Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera, aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy, miksując mikserem na najniższych obrotach lub mieszając łopatką. Na końcu dodajemy dwie łyżki mleka. Masę możemy podzielić na dwie części i osobno upiec dwa placki lub po upiec całość w tortownicy i po upieczeniu przekroić. 
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 30-35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy w środku nie jest surowe. Odstawiamy do wystygnięcia. Dopiero całkowicie zimne przekrawamy na pół. 
krem:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • ew. 1 łyżeczka żelatyny 
Śmietanę kremówkę ubijamy przez kilka minut, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Jeśli ciasto ma być podawane nie tylko zaraz po przygotowaniu, a na przykład na drugi dzień, do śmietany polecam dodać jedną łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody. 
oraz:
  • 4-5 łyżek dżemu malinowego 
  • ok. 150 g świeżych malin
Przekrojone ciasto przekładamy połową bitej śmietany i dżemem malinowym. Na wierzch wykładamy pozostałą część bitej śmietany. Tuż przed podaniem dekorujemy malinami. 
- See more at: http://www.bistromama.pl/2013/06/torcik-krolowej-wiktorii.html#sthash.22DNYgxQ.dpuf
ciasto:
na tortownicę o średnicy 21 cm
przepis pochodzi z pierwszego numeru"Dekoracji Ciast"
  • 200 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 średnie jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka
Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera, aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy, miksując mikserem na najniższych obrotach lub mieszając łopatką. Na końcu dodajemy dwie łyżki mleka. Masę możemy podzielić na dwie części i osobno upiec dwa placki lub po upiec całość w tortownicy i po upieczeniu przekroić. 
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 30-35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy w środku nie jest surowe. Odstawiamy do wystygnięcia. Dopiero całkowicie zimne przekrawamy na pół. 
krem:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • ew. 1 łyżeczka żelatyny 
Śmietanę kremówkę ubijamy przez kilka minut, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Jeśli ciasto ma być podawane nie tylko zaraz po przygotowaniu, a na przykład na drugi dzień, do śmietany polecam dodać jedną łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody. 
oraz:
  • 4-5 łyżek dżemu malinowego 
  • ok. 150 g świeżych malin
Przekrojone ciasto przekładamy połową bitej śmietany i dżemem malinowym. Na wierzch wykładamy pozostałą część bitej śmietany. Tuż przed podaniem dekorujemy malinami. 
- See more at: http://www.bistromama.pl/2013/06/torcik-krolowej-wiktorii.html#sthash.MIk4ieDj.dpuf

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz