sobota, 24 listopada 2012

muffinki

Hejo !
Uffff wreszcie trochę odpoczynku, strasznie męczący tydzień :/ 
Kocham weekendy, przynajmniej mogę się wyspać :) 
 Zrobiłam ostatnio ciasto miało być krówkowe, ale okazało się, że to miodownik :) 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 50 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 2 łyżki miodu
  • cukier waniliowy ( ok. 8 g )
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 1/2 łyżeczki sody
SKŁADNIKI NA MASĘ:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • cukier waniliowy ( ok. 8 g )
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
DODATKOWO:
  • 1/2 puszki masy krówkowej ( kajmak )
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i łączmy. Następnie wyrabiamy przez chwilę, aż ciasto będzie jednolite.
Formę ( 26×20 cm ) lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy ( możemy także podzielić, je na dwie części i upiec osobno ). Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min. do lekkiego zarumienienia skórki. Ostudzone ciasto przekrawamy nożem strunowym lub zwykłym.
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i odstawiamy. Śmietankę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną żelatynę. Masę przekładamy na płat ciasta i przykrywamy drugim płatem, lekko dociskając.
Puszkę z masą kajmakową wkładamy do lekko gotującej wody i ogrzewamy, aby lepiej się rozprowadzała. Gdy masa jest już lekko płynna rozprowadzamy ją na wierzchu ciasta i posypujemy orzechami. Ciasto wkładamy do lodówki na min. jeden dzień, a najlepsze jest po 3 dniach, ponieważ ciasto zaczyna mięknąć. Smacznego.




Na zdjęciu są 2 kawałki ciasta złączone, ponieważ jak brałam do pudełka to nie miałam miejsca i położyłam jeden na drugim i się skleiły :) Ale ciasto jest pyszne  :D

Upiekłam też pyszne muffinki  z czekoladą :P 

Składniki na 12

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła (do roztopienia)
  • 1 jajko
  • czekolada (najlepiej trochę białej i mlecznej)


Krok 1.
Przygotowuję wszystkie składniki. Masło (lub margarynę) rozpuszczam w rondelku i odstawiam by lekko przestygła.


Krok 2.
W jednej misce łączę składniki suche (mąka, proszek, cukier) w drugiej mokre (jajko, rozpuszczone masło, mleko). Następnie przesypuję suche do mokrych i mieszam. Nie musi być dokładnie, w muffinkach grudki są wskazane.

Krok 3.
Czekoladę kroję na drobniejsze kawałki. I dodaję do ciasta, mieszam lekko.

Krok 4.
Wlewam ciasto do papilotek, którymi wyłożyłam formę muffinkową. Wlewam do wysokości 2/3. Wstawiam do piecyka na 20 minut na 200 C.


 


Szperając w internecie napotkałam bardzo ciekawe zdjęcie :)




Piesek jest śliczny *.*  
Aż już chce się  świąt :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz